Moët & Chandon champagne

De Moët & Chandon (hierna te noemen: Moët) champagne is het grootste champagnehuis van de champagne streek. Het huis is opgericht in 1743 en bevindt zich sindsdien inEparnay. Moët heeft een constante en terugkerende stijl (smaak), dit komt door alle kennis die in de afgelopen honderden jaren is ontwikkeld en men nog steeds gebruikt bij het produceren van hun champagnes.

Moët gebruikt alle 3 de druiven die zijn toegestaan in de champagne streek, namelijk de Chardonnay, Pinot Noir en de Pinot Meunier. Opmerkelijk is dat de champagnes van Moët een langere rijpingstijd hebben dan de gemiddelde champagne, namelijk 2 tot 10 jaar.

Verschillende champagnes

Moët produceert een zogeheten Brut Imperial champagne, dit is een makkelijke champagne welke een rijpingstijd van ongeveer 2 a 3 jaar heeft. Dit is het ‘instapmodel’ binnen de Moët champagnes. Deze brut imperial valt bij ongeveer iedereen in de smaak omdat deze vrij simpel van smaak is. De brut imperial geurt naar een tros druiven met een fleugje citroen. De brut imperial is perfect als aperitief of bij een witvis / kabeljauw-achtigen.

Ook produceren ze bij Moët & Chandon een Vintage champagne, welke een rijpingstijd heeft van 4 tot 6 jaar. De laatste Vintage champagne is de Grand Vitage 2000, wat een uitstekend wijnjaar was voor Moët. In vergelijking met de Brut Imperial is deze wijn complexer en intenser van smaak. De prijs is bijna een keer zoveel als een Brut Imperial, maar voor de echte liefhebbers een aanrader.

De top champagne van Moët&Chandon

Ook heeft Moët&Chandon een top champagne, die nog boven de Vintage champagne staat, namelijk de Dom Perignon. Omdat deze niet onder het label van Moët wordt uitgebracht en omdat deze champagne volledig anders is ga ik dieper op de Dom Perignon in op een aparte pagina.