Ben jij ook zo gek op een heerlijk glaasje bubbels? Je kunt het bijna overal bij drinken en er is niets lekkerder dan er tijdens feestelijke gebeurtenissen eens flink op los te toosten. Wat is er nou leuker dan erachter komen hoe jouw favoriete drankje wordt gemaakt? Er gaat namelijk een heel proces aan vooraf, voor je de heerlijke fles bij jou op tafel hebt staan. Via deze pagina kom je erachter hoe champagne vanaf de druif tot de fles wordt gemaakt en worden alle stappen doorlopen.

Zijn de druiven geoogst? Dan is het tijd om te persen en te fermenteren

Champagne wordt uit drie verschillende druivensoorten gemaakt, de Chardonnay druif, de Pinot Meunier en de Pinot Noir. Wanneer de druiven geoogst zijn, is het tijd om ze te persen. Het persen van de verschillende druiven dient nauwkeurig te gebeuren, omdat de manier van persen invloed heeft op de kleur van de champagne. Alcohol in champagne ontstaat op het moment dat de wijn begint te fermenteren. Tijdens het fermentatieproces gaan alle natuurlijke suikers verloren en blijft er alcohol over. Verderop in het proces worden daarom nog wat extra suikers toegevoegd, zodat je het verschil tussen een droge en zoete champagne kunt maken.

Hoe werkt het gistingsproces precies?

Voordat je van de heerlijke champagne kunt genieten, is gisting erg belangrijk. Een wijn gaat mousseren, wanneer er een eerste en daarna ook nog een tweede gisting plaatsvindt. De tweede gisting vindt plaats in de fles, waardoor de alcohol en kooldioxide met elkaar mengt. Doordat de fles is afgesloten, kan het kooldioxide nergens heen en lost het zich op in de alcohol, waardoor de bubbels ontstaan.

Wat wordt er onder de methode traditionelle verstaan?

Wist jij dat champagne alleen deze deftige naam mag dragen op het moment dat de fles ook echt uit de Chamagne streek in Frankrijk komt? De methode traditionelle is de methode die deze regio gebruikt om de champagne mousserend te maken. Het belangrijkste aan deze traditionele methode is dat de champagne een tweede gisting doorloopt, maar dan in de fles. Doordat de inactieve gistcellen worden gereactiveerd, ontstaan de bubbels in de wijn. Zonder de tweede gisting, kun je niet spreken van champagne en zou het om een gewone wijn gaan.

Bijna klaar! Nu alleen nog de kurk erop

Bottelen zorgt ervoor dat de champagne kan gaan rijpen. Op het moment dat de champagne op de fles rijpt, moet alle dode gist nog uit de fles gehaald worden. Het is de bedoeling dat de flessen met de hals naar beneden liggen en de flessen 60 dagen lang worden gedraaid, zodat de dode gist naar de hals kan zakken. Décorgement zorgt er uiteindelijk voor dat de prop van dode gist uit de fles geschoten kan worden. Dit wordt bereikt door de hals van de fles te bevriezen en ondersteboven in een zout-bad onder te dompelen. Hierna is het tijd om de kurk en het muselet (ijzerdraadje) op de fles te bevestigen.

De reguliere champagnes rijpen tenminste 15 maanden en de vintage champagnes rijpen zelfs 3 jaar. Na de volledige rijping kun je de flessen kopen, proost!