De champagnestreek, Champagne-Ardennes, ligt bovenin Frankrijk zoals u kunt zien op de kaart. Hierbinnen liggen een Noordelijk en een Zuidelijk gedeelte.

Het Noordelijke gedeelte bestaat uit een denkbeeldige driehoek tussen (en rondom) de steden Reims (boven), Epernay (links) en Chalons-en-Champagne (rechtsonder).

Het Zuidelijke gedeelte ligt precies onder Chalons-sur-Marne en de dorpen hierom heen.

Druif soorten

Een champagne mag maar van maximaal 3 verschillende druivenrassen gemaakt worden, namelijk de:

– Pinot noir (blauw druivenras)
– Pinot meunier (blauw druivenras)
– Chardonnay (wit druivenras)

De meeste champagnes zijn een mix van deze drie druiven soorten. Je kan op het etiket zien van welke druiven ze gemaakt zijn en als de champagne van alleen de Chardonnay gemaakt wordt heet deze champagne een Blanc de Blancs en bij alleen Pinot Noir is het een Blanc de Noirs.

Uitbreiding champagnestreek 2008

Door de wereldwijde groeiende vraag naar Champagne is in 2008 besloten om de champagnestreek uit te breiden. Er zijn 40 dorpen geselecteerd uit de 300 gegadigden die over 5 jaar hun wijnstokken hier morgen plaatsen. Deze 5 jaar zijn voor de overige 260 dorpen om een rechtzaak te beginnen of in ieder geval bezwaar te maken tegen de beslissing. Hierna duurt het nog even voordat de wijnstokken optimaal zijn (de druiven vooral) en dan moeten de champagnes nog gemaakt worden. Men verwacht in 2021 de eerste fles te ontkurken uit de nieuwe dorpen.