Tegenwoordig is champagne niet meer weg te denken op het moment dat zich feestelijke gelegenheden afspelen. Maar behalve de heerlijke smaak en de gezelligheid die een glaasje bubbels met zich meebrengt, kent deze drank een hele interessante geschiedenis. Champagne stamt namelijk uit de 17e eeuw en uit verhalen blijkt dat deze feestelijke alcoholische versnapering per toeval is ontdekt. Op deze pagina lees je alles over het verhaal achter jouw overheerlijke champagne en hoe men er lang geleden achter kwam dat er mousserende wijnen gemaakt konden worden. Daarnaast nemen wij je graag mee terug in de tijd door je te vertellen tijdens welke gelegenheden champagne vaak werd gedronken.

Hoe kwam men erachter dat je mousserende wijnen kon maken?

Wist je dat de mousserende wijnen per toeval zijn ontdekt? Eigenlijk is mousserende wijn uit een mislukking ontstaan, omdat de winters in Bourgogne veel te koud waren, waardoor de fermentatie van de wijn in de kelders stopte. Op het moment dat de seizoenen wisselden en het weer warmer werd, kwam ook de fermentatie weer op gang in de flessen wijn. Doordat de gistcellen in de wijn werden geactiveerd, kwam er carbon dioxide gas vrij, waardoor sommige flessen begonnen te ontploffen. De flessen die sterk genoeg waren, overleefden de krachten binnenin de fles. En toen men die flessen besloot te schenken, kwamen zij erachter dat mousserende wijnen heerlijk zijn. Je kunt dus haast van geluk bij een ongeluk spreken.

Wat is het verhaal achter champagne?

De champagne vader is niemand minder dan Dom Pérignon. Deze Franse monnik heeft als eerste de techniek voor het ontwikkelen van champagne onder controle gekregen. Het lukte niemand om de flessen allemaal heel te houden, dus Dom Pérignon besloot om het productieproces steeds meer te perfectioneren, tot hij op een dag de mooiste en meest heldere champagne geproduceerd had uit de blauwe druiven die buiten de abdij groeiden.

Door de tweede gisting van de wijnen onder controle te krijgen, had Dom Pérignon goud in handen. Hij is de bedenker van het ijzerdraad om de kurk, zodat de kurk uit zichzelf niet kan losschieten. Door studie in het productieproces te steken, lukte het hem zelfs om de drukkracht in de afzonderlijke flessen te verlagen, waardoor ze niet meer zomaar konden ontploffen. Vandaag de dag worden zijn technieken nog steeds ingezet en wordt er voortgeborduurd op wat hij in de 17e eeuw heeft ontdekt.

Tijdens welke gelegenheden werd er vroeger champagne gedronken?

 Al die jaren geleden had champagne al met status en aanzien te maken. Hugh Capet, was ooit de Franse koning en hij besloot om die heerlijke mousserende wijnen tijdens officiële en belangrijke staatsbanketten rijkelijk te laten vloeien. Champagne werd in paleizen gedronken en was altijd al een drank voor de rijke en beroemde mensen uit Frankrijk. Natuurlijk zijn er door de eeuwen heen allerlei invloeden geweest, maar de échte champagne komt nog altijd uit de Franse streek Champagne. Tegenwoordig is het champagnecomité erg tevreden, aangezien het ze is gelukt om de naam champagne te beschermen. Op die manier blijft dit stukje geschiedenis 100% Frans en met zorg bewaard.