Cava uit Spanje

Wil je eens een andere mousserende wijn uitproberen dan de Franse champagne? Dan is Spaanse cava een heerlijk alternatief. Deze mousserende wijn is net zo feestelijk en heerlijk fris van smaak. Je kunt tussen de brut of de dulce varianten kiezen, waardoor de cava geschikt is om bij allerlei heerlijke gerechten te schenken.

Wat is cava?

Cava is een Spaanse mousserende wijn en heeft zijn plek in de top drie lekkerste mousserende wijnen ter wereld zeker verdient. Naast champagne zijn cava en prosecco wereldwijd erg populair. Cava is in 1872 ontdekt door José Raventos. Hij heeft zijn inspiratie voor cava uit de Franse champagne gehaald, maar omdat de naam van dit product alleen aan de Franse champagne gekoppeld mocht worden, koos hij ervoor om zijn Spaanse variant cava te noemen. Cava was één van de eerste niet Franse mousserende wijn en kent vandaag de dag nog veel successen.

Waar wordt het gemaakt?

Cava kent zijn oorsprong in het Spaanse Catalonië, maar is niet aan een bepaalde regio gebonden. De druiven die in de cava verwerkt worden, zijn vaak een mix van Macabeo, Parellada en Xarel-lo. De smaak van cava is vaak kruidiger en wordt ook wel als een hartige mousserende wijn getypeerd. Cava wordt net als champagne twee keer gegist, waardoor de wijn begint te mousseren.

Wat is het verschil tussen cava en champagne? 

Eigenlijk zijn de enige verschillen tussen cava en champagne de druivensoorten die gebruikt worden en het feit dat cava minder lang op de fles hoeft te rijpen. Cava wordt 9 maanden gerijpt terwijl champagne minstens 15 maanden tot wel 3 jaar gerijpt kan worden.